Trygonometria.
w równaniu cos(2x+π3)=1 zb. <0,2π>
wychodzi:
x=−π6+kπ ∊ <0,2π>
i podstawiam pod k: 0,1,2,3,4,5,6
a mają być tylko 2 rozwiązania, tego nie rozumiem.
| −π | ||
x= | +1*π=...∊<....> idalej szukaj dla k=2 | |
| 6 |
| π | ||
cos(2x+ | )=1 | |
| 3 |
| π | ||
(2x+ | )=0+2kπ | |
| 3 |
| π | ||
2x=− | +2kπ /:2 | |
| 3 |
| −π | ||
x= | +kπ | |
| 6 |
| −π | ||
x= | ∉<0,2π> | |
| 6 |
| −π | 5π | |||
x= | +π= | ∊<0,2π> | ||
| 6 | 6 |
| −π | 11 | |||
x= | +2π= | π∊<0,2π> | ||
| 6 | 6 |
| −π | 5 | |||
x= | +3π =2 | π>2π⇔to rozw. nie należy do podanego przedziału. | ||
| 6 | 6 |
| 5π | 11π | |||
x∊{ | ; | } | ||
| 6 | 6 |
| π | π | π | ||||
2x+ | ∊< | , 4π+ | >. | |||
| 3 | 3 | 3 |
| π | π | |||
cosu= 1 na przedziale < | , 4π+ | >. | ||
| 3 | 3 |
| π | ||
u = 2x+ | . | |
| 3 |