trapez równoramienny opisany na okregu
Ania: Trazpez równoramienny ABCD o podstawach AB i CD i obwodzie równym L jest opisany na okręgu.
Oblicz pole trapezu wiedząc, że przekatna trapezu jest dwa razy dłuzsza od ramienia.
9 mar 19:37
Ania: odp to √316 L2
9 mar 20:13
Ania: ramie jest równe obwodowi?nie rozumiem
9 mar 20:19
Eta:
Zaraz poprawię, bo źle przeczytałam treść
9 mar 20:30
Eta:
| | L | |
z warunku wpisania okręgu w trapez : a+b=2c ⇒ Ob= 4c=L⇒ c= |
| |
| | 4 | |
| | L | |
to |AC|= |
| −−− z treści zadania |
| | 2 | |
| | a+b | | L | | L | |
i |AE|= |
| = |
| i z trójkąta AEC"ekierki" 30o,60o,90o ⇒ h= |
| √3 |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
| | L | | L | | L2 | |
P(tr)= |
| * |
| √3= |
| √3 [j2]] |
| | 4 | | 4 | | 16 | |
9 mar 20:40
Ania: dzięki wielkie
9 mar 21:02
Eta:
9 mar 21:12