POLE POWIERZCHNI
przemek524: Zad.6 Pole powierzchni prostokątnej podłogi pokoju na planie w skali 1:50 wynosi 36 cm2
. Oblicz powierzchnię podłogi tego pokoju w rzeczywistości. Jaka jest długość, a jaka szerokość
tego pokoju jeżeli stosunek długości do szerokości wynosi 3:2.
9 mar 19:10
dero2005:
S = 36*50*50 = 90000 cm
2
a*b = 90000
b = 100
√6
a = 150
√6
9 mar 19:16
przemek524: a skąd sie wzieło to a=150√6 i b=100√6
9 mar 19:19
dero2005:
rozwiąż układ równań
9 mar 19:24
przemek524: dzieki, do usuniecia.
9 mar 19:27
pigor: ... , z danej skali: 1cm na planie, to 50cm= 0,5m w realu
więc, jeśli
a,b=?− szukane wymiary pokoju, to ab=36cm
2 na planie,
czyli pole
ab=36*0,5
2m
2=36*0,25m
2=
9m2 w realu, a ponieważ
a : b= 3k : 2k ⇒ ab=9 ⇔ 3k*2k=9 ⇔ 2k
2= 3 ⇒ k
2=
32=1,5 ⇒
⇒
k=√1,5, zatem
a=3k=
3√1,5=
3,67, b=2k=
2√1,5=
2,45 ±1cm − szukane
wymiary pokoju w metrach [m] , a
już tak z ...

ciekawości, jego pole powierzchni ab= 8,99=
9 m2
9 mar 19:48