W pewnej grupie osób
Jurek: W pewnej grupie osób stosunek liczby dziewcząt do liczby chłopców wynosi 2:3. Losujemy z
tej grupy jedną osobę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że będzie to dziewczyna?
9 mar 19:03
Jurek: Naprowadzicie mnie?
9 mar 19:07
Jurek: pomozcie, prosze...
9 mar 19:16
pigor: .. , otóż np. tak :z warunków zadania
d=2k− liczba dziewczynek, 3k− liczba chłopców,
gdzie k∊N
+, to
jeśli A − zdarzenie wylosowania dziewczyny,
| | 2k | | 2k | | 2 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| = 0,4= 40% i tyle .  |
| | 2k+5k | | 5k | | 5 | |
9 mar 19:24
Jurek: czym jest k
9 mar 19:30
Jurek: ?
9 mar 20:14
9 mar 20:18
PW: Jurek, pytasz − tłumaczą Ci, a Ty pouczasz nauczającego. Co jest złego w wyrażeniu
prawdopodobieństwa w procentach? "40% wszystkich możliwych zdarzeń" oznacza to samo co "0,40
liczby wszystkich możliwych zdarzeń".
9 mar 20:28
pigor: ....tu to jest tylko liczba − inny zapis 0,40 , bo jak wiesz tę zamianę
tłucze się" z dziećmi dość mocno, a dziękuję
PW, który pokazał jak na wynik możesz spojrzeć, co daje lepsze
pojęcie (wyobrażenie) liczby dziewcząt względem całej grupy, prawda
9 mar 20:35