Trygonometria
Loka: Proszę o wytłumaczenie jak się tego typu zadania rozwiązuje?
Rozwiąż równanie:
sin5x=1
9 mar 18:57
Loka: Proszę o pomoc
9 mar 19:05
Loka: up
9 mar 19:15
PW: To jest najprostszy typ równań trygonometrycznych, wymaga tylko znajomości przebiegu funkcji
sinus. Najlepiej dla przypomnienia narysować wykres funkcji sinz dla z∊,0,2π). Już jasne, że
| | π | |
tylko dla z = |
| (w mierze stopniowej dla z = 90°) funkcja ta przyjmuje wartość 1. |
| | 2 | |
Rozwiązaniami są więc takie x, dla których
| | π | |
(1) 5x = |
| + 2kπ, k∊C, w mierze stopniowej 5x = 90° + k•360°. |
| | 2 | |
Nieskończenie wiele rozwiązań wynika stąd, że funkcja jest okresowa o okresie 2π
(inaczej:360°), a więc wartość 1 przyjmuje nie tylko w tym jednym punkcie widocznym na
rysunku, ale także w każdym różniącym się od niego o całkowitą wielokrotność okresu. Wystarczy
w (1) podzielić stronami przez 5, aby otrzymać wzór określający zbiór rozwiązań równania.
9 mar 19:19
9 mar 19:19
Loka: Dziękuję Ci
PW jesteś świetny!
9 mar 19:25
PW:
(chyba że szukaliśmy tylko rozwiązań na <0,2π).
Można też zapisać w sposób bardziej skondensowany
9 mar 19:28
PW: Ni pochlebiaj mi, to prościutkie zadanie, powinno być podobne w każdym podręczniku.
9 mar 19:29
Loka: Nie było żadnego przedziału podanego − z Kiełbasy zadanie

Ja się cieszę, że wytłumaczyłeś
tak jasno i zrozumiale
9 mar 19:33