Dla jakich wartości parametru j równanie ma dwa różne rozwiązania
michał: Dla jakich wartości parametru j równanie (x−2)[jx2+(j+1)x+1]=0 ma dwa różne rozwiązania
9 mar 18:51
M:
24 paź 06:03
Iszo Song:
Zmienie sobie parametr na (k)
(x−2)[kx
2+(k+1)x+1]=0
x−2=0 x=2
kx
2+(k+1)x+1=0 −musi miec jedno rozwiązanie różne od 2
Liczymy ,zobaczymy co wyjdzie
Jedno rozwiązanie to Δ=0
Δ= (k+1)
2−4k
Δ=k
2+2k+1−4k=k
2−2k+1=(k−1)
2=0
Dla k=1 Δ=0
| | −b | |
x1,2= |
| i to ma byc rózne od 2 |
| | 2a | |
Policze kiedy sie równa 2 i potem to zmienie
−5k−1=0
−5k=1
Dla k róznych od (−U{1}{5) równannie kx
2+(k+1)x+1=0 ma rozwiązanie rózne od 2
k=1 mieści sie w tym rozwiązaniu ale musimy z tego wyrzucić jeszcze k=0 wiec ostatecznie
24 paź 21:53
chichi:
a w czym 'k' jest lepsze od 'j' ?
24 paź 23:19
Iszo Song:
chichi tak naprawde to w niczym ale lepiej mi sie na (k) patrzy
24 paź 23:25
chichi:
czy uważasz swoje rozwiązanie za poprawne?
dla k = 0 mamy: (x − 2)(x + 1) = 0 ⇔ x = 2 ∨ x = −1, wg mnie dwa różne, to raz, a dwa
co gdy trójmian kx
2 + (k + 1)x + 1 ma dwa pierwiastki w tym jeden równy 2?
25 paź 00:15
Iszo Song:
Witaj

Mój umysł bardziej w chwili obecnej jest skupiony na szczycie BRICS w Kazaniu gdyż tam dzieją
się ważne rzeczy dla porządku świtowego a ja mam zamiar jeszce z 20 lat pożyć

Otóz rzeczywiście odrzuciłem k=0 bo miałem dzielenie przez 0 i tu zrobiłem bład
Wziąlem pod uwage że moze być pierwiastek podwójny ale to jest jedno rozwiązanie
drugie juz miałem .
25 paź 12:14
Mila:
Nie martw się Iszo song. Nic nie poradzimy.
MANE TEKEL FARES.
25 paź 19:14
Iszo Song:
Dobry wieczór
Milu .Pozdrawiam

Man nadzieję że to całe szaleństwo wkrótce sie skończy.
Zyczę zdrówka
25 paź 19:33
Mila:
Też życzę zdrowia i pozdrawiam
25 paź 19:47