twierdzenie cosinusów
KUu: W trójkącie ABC mamy dane: AC=6cm, BC=4cm, oraz sin kąta ABC=2√2/3. Oblicz obwód trójkąta
oraz promień okręgu opisanego na trójkącie ABC
w trójkącie ABC mamy dane AB=10cm BC=7cm AC=6cm.Oblicz dlugość środkowej CE
Pomoże ktoś?
9 mar 18:37
Marcin:
I liczysz
9 mar 18:45
KUu: a ta 1/3 na końcu to skąd?
9 mar 18:48
Marcin: | | 2√2 | |
To jest twierdzenie cosinusów, także wyliczyłem cosx − z sinx= |
| |
| | 3 | |
9 mar 18:54
KUu: też tak próbowałem, a czy nie powinno być √1/3 ?
9 mar 18:56
9 mar 18:57
KUu: a no chyba,że tak
9 mar 18:57
Marcin:
9 mar 19:02