trygonometria
Monika: | | −5√39 | |
Wiedząc, że sinαcosα = |
| i α∊(90o; 180o), oblicz cos2α |
| | 64 | |
9 mar 18:29
PW: sin2α = 2sinαcosα, a więc po wymnożeniu danej równości przez 2 mamy
Z jedynki trygonometrycznej łatwo teraz wyliczyć
| | 25•39 | |
cos22α = 1−sin22α = 1 − |
| . |
| | 32•32 | |
Po pokonaniu rachunków wybrać odpowiednią wartość cos2α (będzie dodatnia, czy ujemna?).
9 mar 18:51
Monika: dziękuję! ujemna
a coś takiego?
| | α | | 4 | |
Wiedząc, że sin |
| = |
| i α∊(90o; 180o) oblicz sinα |
| | 2 | | 5 | |
9 mar 19:34
PW: Mam pytanie (bo była to najtrudniejsza część zadania).
− Dlaczego ujemna?
W założeniach jest
α∊(90°,180°),
więc wiemy tylko tyle, że
(1) 2α∊(180°, 360°).
W trzeciej ćwiartce cosinus jest ujemny, ale w czwartej dodatni. Z zależności (1) nie wynika,
w której ćwiartce jest 2α. Analizowałaś to, czy tak napisałaś "ujemna" na intuicję?
9 mar 20:05