ciągi
kyrtap: Zegar o pełnej godzinie bije tyle razy ile wskazuje jego mała wskazówka a w połowie godziny
bije tylko raz. Wiedząc że na zegarze godziny zapisane są liczbami 1,2,...,12 oblicz ile razy
uderzy zegar w ciągu doby licząc od godziny 1015
9 mar 18:14
Piotr:
14+11+12+1+2+3+4+5+6+7+8+9+10+11 + ewentualnie 12 jesli liczyc połnoc

mam nadz, ze nie pokickałem
9 mar 18:20
Marcin: Może sobie to po prostu rozpisz, co?
9 mar 18:21
Piotr:
aaa w ciagu doby. czyli do 10
15 nastepnego dnia. to bedzie inaczej
9 mar 18:22
kyrtap: a może ktoś to rozpisać za pomocą ciągu arytmetycznego ?
9 mar 18:23
Piotr:
no najlepiej rozpisac. musisz 'pojechac' dalej i dodac kolejne 'polgodzinne' bicia
9 mar 18:23
Marcin:
W ciągu doby ten bijący co pół godz uderzy 24 razy.
Ten o pełnej godzinie to będzie (1+2+3+4+..+12)*2
P.S. O ile się nie mylę.
9 mar 18:34
kyrtap: nie ogarniam w odp jest 180
9 mar 18:44
Marcin:
24+(1+2+3+..+12)*2=..
24+(78)*2=..
24+156=180
9 mar 18:51
kyrtap: a możesz wyjaśnić czemu 24 + (1+2+3+..+12)*2 byłbym wdzięczny?
9 mar 18:58
Marcin: 24, bo bijąc raz co pół godziny przez całą dobę właśnie tyle razy uderzy

A (1+2+3+..+12)*2 dlatego, bo bije co godzinę o jeden raz więcej aż do 12. (razy 2, bo chodzi o
całą dobę)
9 mar 19:02
kyrtap: dziękować sory że zawracam ale mózg mi się przegrzewa powoli od tych zadań a jeszcze mi zostało
z 50 zadań do zrobienia
9 mar 19:05
Marcin: Nic nie szkodzi. Ja też się uczę
9 mar 19:06
Paulina:
''sorry'' poprawna pisownia tego słówka, w końcu z języka obcego również jest matura..
9 mar 19:07
kyrtap: a już na studiach czy jeszcze liceum?
9 mar 19:07
kyrtap: serio Paulina? nie wiedziałem
9 mar 19:08
Marcin: Nie trafiłeś

Technikum
9 mar 19:08
kyrtap: co też masz maturę w tym roku?
9 mar 19:09
Marcin: No niestety tak
9 mar 19:09
kyrtap: jak tam przygotowania?
9 mar 19:10
Paulina: Tak serio i to jest okropne, że tyle jest angielskiego a nawet proste słówka podstawowe źle są
zapisywane...
9 mar 19:10
Marcin: Trwają

W sumie nie jest aż tak najgorzej, ale żałuję, że tak późno zacząłem..
9 mar 19:11
kyrtap: ojej Paulinko jak mi przykro zdaję rozszerzony angielski i wiem jak się piszę owe słówko lecz
jestem w Polsce więc nie przykładam wagi do takich pierdół
9 mar 19:17
kyrtap: ja też późno zaczynam szczególnie fizykę ale muszę jakoś dać radę
9 mar 19:18
Marcin: Fizyka roz. ang. Ambitnie
9 mar 19:21
kyrtap: ambitnie jest ale jak wyjdzie zobaczymy trochę za późno się wziąłem za to wszystko ale zbyt
dużo czasu pochłania mi matma
9 mar 19:22
daras: fizykę to trzeba zaczynać w połowie drugiej klasy
9 mar 19:23
Marcin: Matma też rozszerzona?
9 mar 19:23
kyrtap: tak wiem dlatego piszę że za późno zacząłem no ale teraz nie będę rozpaczał tylko pracuję co z
tego wyjdzie czas pokaże
9 mar 19:25
kyrtap: taa matmie najwięcej czasu poświęciłem więc jestem spokojny
9 mar 19:27
Marcin: To się ciesze

Nie ma się co stresować maturą
9 mar 19:28
kyrtap: wiem dlatego nie płaczę że za późno czy coś moim zdaniem jak ktoś chce coś osiągnąć to ciężką
pracą da się wypracować
9 mar 19:30
kyrtap: dobry wynik
9 mar 19:30
Marcin: Tak, tak

Tylko niektórym przychodzi to łatwiej, a niektórym niestety trudniej.
9 mar 19:32
kyrtap: wiem ja niestety zaliczam się do tych co trudniej
9 mar 19:33
kyrtap: a w technikum jak jesteś Marcin to też chyba jakiś zawód masz ?
9 mar 19:40