oblicz objetosc i pole bryly powstalej przez obrot trojkata
Dawid: Oblicz objetosc i pole bryly powstalej przez obrot trojkata o bokach 3, 5, 6 dookola prostej
zawierajacej najkrotszy bok
9 mar 18:12
dero2005:

a = 3
b = 5
c = 6
a
2>b
2+c
2 lub b
2>a
2+c
2 lub c
2>a
2+b
2 ⇒ warunek rozwartokątności trójkąta
6
2>5
2+3
2
36>34 ⇒ trójkąt rozwartokątny
| ⎧ | (x+a)2 + r2 = c2 | |
| ⎩ | x2+r2 = b2 |
|
oblicz objętość większego stożka, którego wysokość h = a+x
i odejmij objętośc mniejszego stożka, którego wysokość jest równa x
oblicz pole pow bocznej większego stożka o tworzącej c i dodaj pow boczną mniejszego stożka o
tworzącej b
9 mar 18:52