WYKAŻ ŻE
Jolala: Wykaż, że
1. dla dowolnych liczb rzeczywistych różnych od zera zachodzi nierówność
2. jeśli dla dowolnych liczb dodatnich x,y,z spełniony jest warunek x
2 + y
2 + z
2 =
√3 to
x
2y
2 + y
2z
2 + x
2z
2 ≤ 1
9 mar 17:37
Jolala: i jeszcze:
wykaż, ze dla dowolnych liczb nieujemnych a, b takich że a
2 + b
2 = 4 zachodzi nierówność
9 mar 17:39
PW: | | (a+b)2−3ab | | (a+b)2−ab − 2ab | |
(1) |
| = |
| = |
| | (a+b)2−ab | | (a+b)2−ab | |
Mianownik
| (a+b)2 | | a2+2ab+b2 | | a | | b | | a | | b | |
| −1 = |
| − 1 = |
| + 2 + |
| − 1 = |
| + |
| + 1 |
| ab | | ab | | b | | a | | b | | a | |
Jak wiadomo dla a i b tego samego znaku prawdziwa jest nierówność
zatem
i tym samym
co zastosowane do (1) kończy dowód.
Co będzie, gdy a i b są różnych znaków? − W badanym wyrażeniu licznik staje się większy od
mianownika, a więc nie ma czego dowodzić (dodatniość licznika i mianownika są oczywiste).
9 mar 18:40
Jolala: dziękuję za pomoc!
9 mar 19:03