Trygonometria
Patri: Oblicz sinx−cosx wiedząc, że sinx+cosx=3125
9 mar 17:29
Patri: Chociaż z czego tu skorzystać. Wzór skróconego mnożenia? Nie widzę tego.
Układ równań z jedynką trygonometryczną? Nie wychodzi, strasznie duże ułamki.
Uczę się, pomóżcie.
9 mar 17:39
Patri: up
9 mar 17:43
Patri: up
9 mar 17:50
Patri: up
9 mar 17:57
Kamix:
Podstawiam do równania sinx−cosx
| | 31 | |
sinx−cosx= |
| −cosx−cosx |
| | 25 | |
| | 31 | | 1 | | 31 | |
cosx= |
| *(− |
| )=− |
| |
| | 25 | | 2 | | 50 | |
| | 93 | | 31 | | 124 | |
sinx−cosx= |
| + |
| = |
| |
| | 50 | | 50 | | 50 | |
9 mar 17:58
Patri: odp: 1725 lub −1725 Ale wdzięczna jestem za tak dokładnie rozpisany przykład. Błędu
nie widzę. Możliwe, że jest błąd w książce?
9 mar 18:13
Patri: up
9 mar 18:22
Patri: up
9 mar 18:27
pigor: ... Oblicz
sinx−cosx wiedząc, że
sinx+cosx= 3125.
−−−−−−−−−−−−−−−−
no to np. tak : niech
sinx−cosx= t= ?, to
sinx−cosx= t i sinx+cosx=
3125 /
2 stronami ⇒
⇒ sin
2x−2sinxcosx+cos
2x= t
2 i sin
2x+2sinxcosx+cos
2x= (
3125)
2 ⇔
⇔ 1−2sinxcosx= t
2 i 1+2sinxcosx= (
3125)
2 /+ stronami ⇒
| | 2*252−312 | |
⇒ 2=t2+ (3125)2 ⇔ t2=(3125)2−2= |
| = |
| | 252 | |
| | 1250−961 | | 289 | | 17 | |
= |
| ⇒ t2 = |
| ⇒ | t | = |
| ⇔ |
| | 252 | | 252 | | 25 | |
⇔
t= − 1725 v t= 1725 ⇒
⇒
sinx−cosx = − 1725 v
sinx−cosx = 1725 . ...
9 mar 18:53
Patri: ufff, dziękuję. Bardzo. Wszystko jasne.
9 mar 19:05
Patri: Ale nie koniec to kłopotów z tego rodzaju zadaniami.
Oblicz sin2 x− cos2x, wiedząc, że sinx*cosx=√34
Iloczyn sumy i różnicy? ale co dalej?
9 mar 19:33
Patri: ok, wrzucam to jako nowe zadanie
9 mar 19:41
pigor: ..., np. tak :zauważ, że szukasz
sin2x−cos2x= −(cos
2x−sin
2x)=
−cos2x= ? , ale
sinxcosx =
14√3 /*2 ⇔ 2sinxcosx=
12√3 ⇔
sin2x= 12√3,
więc z ...

poczciwej jedynki trygonometrycznej
cos
22x= 1−sin
22x= 1−
34=
14 ⇔ |cos2x|=
12 ⇔
⇔ cos2x= −
12 v cos2x=
12 ⇔
−cos2x= 12 v −cos2x= −12,
zatem
sin2x−cos2x= 12 v
sin2x−cos2x= −12 . ...
9 mar 20:10
Patri: jezu... zbyt straszne... na dziś poddaję się, ale przeanalizuję jutro na spokojnie. Bardzo Ci
dziękuję za Twój czas.
9 mar 20:14
pigor: ..., no to inaczej , niech
sin2x−cos2x= t i sin
2x+cos
2x= 1 /± stronami ⇒
⇒ 2sin
2x= 1+t i 2cos
2x= 1−t /* stronami ⇒
4sin
2xcos
2x=(1+t)(1−t) i sinx*cosx=
14√3 /*2 ⇔
⇔ (2sinxcosx)
2=1−t
2 i 2sinx*cosx=
12√3 ⇔ (
12√3)
2=1−t
2 ⇔
⇔ t
2 = 1−
34 ⇔
| t |= 12 ⇒ t=
±12 =sin2x−cos2x . ..
9 mar 20:28