Trygonometria
Loka: Proszę o pomoc

Trygonometria
Rozwiąż równanie:
sinx=0
W szkole miałam podaną taką definicje:
sinx=a i a∊<−1,1>
Jeżeli x
o jest jednym z pierwiastków tego równania to wszystkie inne pierwiastki określone są
wzorami:
x=x
o+2kπ lub x=π−x
o+2kπ k∊C
jeśli x
o=0 to rozwiązaniem będzie x=2kπ ale to mi się z wykresem nie zgadza.
9 mar 17:25
52: x=kπ ,k∊C
9 mar 17:26
Loka: dobra, tylko co z tymi wzorami? Czegoś nie widzę...
9 mar 17:28
52: te wzory są dobre ... ale poczekaj chwilke
9 mar 17:30
52: Naucz się tego. Ja tak byłem uczony i szczerze polecam.
sinx=a a∊<−1,1>
x=x
0+2kπ v x=π−x
0+2kπ , k∊C
Przypadki szczególne (oczywiście to są takie bardziej "wyjątki" niż przypadki szczególne)
sin x=−1 sin x=0 sin x=1
| | −π | | π | |
x= |
| +2kπ x=kπ x= |
| +2kπ ,k∊C |
| | 2 | | 2 | |
9 mar 17:35
52: Dla pozostałych nie mam czasu pisać teraz może wieczorem ci napiszę... albo sama zrozumiesz i
zrobisz

Przeanalizuj to dokładnie
9 mar 17:36
Loka: Już rozumiem, dziękuję
52 
Zobaczę jak kolejne zadania mi pójdą.
9 mar 17:42