Dana jest funkcja kwadratowa ...
krzychu: Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=ax2+bx+c . Do wykresu tej funkcji nalezy punkt
A=(3,14) a jej miejscami zerowymi sa liczby 2 i (−4). Wyznacz wspolczynniki a,b,c.
28 paź 23:12
kajs: Podstwa pod postac iloczynową, x1,x2,x i y. wylicz
28 paź 23:15
kajs: y= a(x−x1)(x−x2)
dla przypomnienia
28 paź 23:15
AROB: pomogę
28 paź 23:45
Margolcia: y = ax
2 + bx +c
ponieważ pkt. (3, 14) należy do tej funkcji to:
14 = a * 3
2 + b * 3 + c
co wiecej ponieważ pkt 2 i −4 są miejscami zerowymi więc pkt (2, 0) i (−4, 0) należą do tej
funkcji więc
0= a * 2
2 + b*2 + c
0 = a * (−4)
2 + b*(−4) + c
zatem mamy układ 3 równań z 3 niewiadomymi

14 = a * 3
2 + b * 3 + c
0= a * 2
2 + b*2 + c
0 = a * (−4)
2 + b*(−4) + c
uklad ten juz łatwo rozwiazać w razie problemów pisz moge pomóc
28 paź 23:56
AROB: Można różnie:
− mając 3 punkty: (3,14), (2,0), (−4,0) , podstawić je do funkcji kwadratowej i zbudować układ
3 równań.
− skorzystać z postaci iloczynowej, wyznaczyć "a", następnie 2 dowolne punkty (z trzech danych)
podstawić do funkcji i zbudować układ 2 równań, aby obliczyć b i c.
Użyję II metody:
y = a(x − x1)(x − x2) . Podstawiam punkt A i x1, x2.
14 = a(3−2)(3+4)
14 = 7a ⇒ a = 2
(2,0) : 0 = 4*2 + 2b + c
(−4,0) : 0 = 16*2 − 4b + c
2b + c = −8
−4b + c = −32 /*(−1)
2b + c = −8
4b − c = 32
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
6b = 24 ⇒ b = 4
2*4 + c = −8
c = −16
28 paź 23:59
Bogdan:
Nie potrzeba rozwiązywać układu równań.
A = (3, 14), x1 = 2, x2 = −4
Korzystamy z postaci iloczynowej: 14 = a(3 − 2)(3 + 4) ⇒ 14 = 7a ⇒ a = 2
y = 2(x − 2)(x + 4) ⇒ y = 2(x2 + 2x − 8) ⇒ y = 2x2 + 4x − 16
a = 2, b = 4, c = −16
29 paź 00:04
Margolcia: na jedno wychodzi

zależy kto co woli
29 paź 00:06
Eta:
29 paź 00:30
AROB:
29 paź 00:39
kropecka.91: Czesc . : ) Mam zadanie: dana jest funkcja f(x) = ax
2 + bx + c. Do wykresu tej funkcji nalezy
pkt A= (−1 ; −13 ), a jej wartosc najwieksza jest rowna 2 dla x=4. Wyznacz wspolczynniki abc .
Prosilabym o pomoc, bo obliczylam tylko wspolczynnik a i dlatej nie wiem co robic.
31 sty 18:48
ania: dla jakiego m f(x)=(3m+9)x+5m−1 jest malejąca
7 sty 18:36
oliwia: f(X)=2x2−8x+10
23 lut 11:40
6latek:

Raczej powinno byc f(x) a nie f(X)
X to dziedzina a x to argument
masz tutaj wykres tej funkcji wiec odczytaj z wykresu co potrzeba
23 lut 11:46