Janek191:

S = ( 2 ; 4)
( x − 2)
2 + ( y − 4)
2 = r
2
2 x − y − 5 = 0 ⇒ y = 2 x − 5
więc
x
2 − 4 x + 4 + ( 2 x − 5 − 4)
2 = r
2
x
2 − 4 x + 4 + 4 x
2 − 36 x + 81 = r
2
5 x
2 − 40 x + 85 − r
2 = 0
−−−−−−−−−−−−−
Δ = 1 600 − 4*5*( 85 − r
2) = 1 600 − 1700 + 20 r
2 = 20 r
2 − 100 > 0 ⇒ r
2 − 5 > 0
| | 40 − √20 r2 − 100 | |
x1 = |
| = 4 − √0,2 r2 − 1 |
| | 10 | |
| | 40 + √20 r2 − 100 | |
x2 = |
| = 4 + √0,2 r2 − 1 |
| | 10 | |
zatem
y
1 = 2*( 4 −
√ 0,2 r2 − 1) − 5 = 3 − 2
√0,2 r2 − 1
y
2 = 2*( 4 +
√ 0,2 r2 − 1) − 5 = 3 + 2
√0,2 r2 − 1
Obliczam długość cięciwy AB :
I AB I
2 = ( 2
√0,2 r2 −1)
2 = ( 4
√0,2 r2 − 1)
2 = 4*( 0,2 r
2 − 1) + 16*(0,2 r
2 − 1) =
= 0,8 r
2 − 4 + 3,2 r
2 − 16 = 4 r
2 − 20
czyli
4 r
2 − 20 = ( 4
√5)
2 = 16*5 = 80
4 r
2 = 100
r
2 = 25
r = 5
Odp. ( x − 2)
2 + ( y − 4)
2 = 25
========================