matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczenie prostej pochodnej cząstkowej
skromny:
hej , bardzo pilnie potrzebuję obliczyć pochodną cząstkową:
x
1
+x
2
2
u =
// tutaj x do potegi 2 ma indeks dolny 2
x
3
x
1
= 3 x
2
= 1 x
3
= 1
du
dx
1
9 mar 16:21