Wartosć Funkcji dla argumenu.
Magda: Dana jest funkcja kwadratowa f(x) = −
√2 x
2. Oblicz wartości tej funkcji dla argumentów :
a) −3
√2
b) 1−
√2
Proszę o pomoc bo wyniki jakie udaje mi się uzyskać niczym nie przypominają tych z odpowiedzi
9 mar 16:16
Marcin: A jak to liczysz?

Podstawiaj sobie po prostu za x.
9 mar 16:21
Magda: Wstawiam, potem używam wzoru na kwadrat sumy lub różnicy i coś chyba muszę mylić w obliczeniach
bo nie wychodzi jak trzeba.
9 mar 16:24
Marcin: −√2*(−3√2)2 − ile to według Ciebie jest?
9 mar 16:26
Magda: Ja to robię tak : −√2*(−3√2)2 = −√2*(9*2) = −√2*18 = − √2*18 = − √36
9 mar 16:33