Planimetria, pomocy!
Pollyanna: W trapezie KLMN podstawami są boki KL i MN ( KL > MN ), a ponadto: KL = 20, KM =18, LN = 24.
Proste KN i ML przecinają się w takim punkcie P,że PM = ML.
a) Oblicz pole danego trapezu.
b) Sprawdź, czy w ten trapez można wpisać okrąg.
9 mar 16:14
Mila:

a=20
KM=18
LN=24
KL||MN
ΔNMP∼ΔKLP⇔
| | b | | 1 | |
ΔNMO∼ΔKLO w skali k= |
| = |
| ⇔ |
| | a | | 2 | |
OM=x i KO=2x i x+2x=18
|OM|=x=6 i KO=2*6=12
Analogicznie
ON=1y , OL=2*y oraz y+2y=24
|ON|=y=8 i |OL=16|
wΔNMO:
b=10, OM=6, ON=8 z tw. odwrotnego do tw. Pitagorasa ⇒
10
2=6
2+8
2 ten Δ jest prostokątny. Pozostałe Δ też.
Teraz oblicz pola Δ i zsumuj.
9 mar 16:49
Mila: ?)
9 mar 18:33