matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna
Gir:
1
1
((arcsin(cos2x))' =
* (cos2x)' =
* (−sin2x) * (2x)' =
√
1−(cos2x)
2
√
1−(cos2x)
2
−2sin2x
√
1−(cos2x)
2
Do takiego czegoś doszedłem ale kompletnie nie wiem jak przekształcić mianownik by wyszła |sin2x| jak w odpowiedzi
9 mar 16:11
Gir:
−2sin2x
−2sin2x
=
=
√
sin
2
(2x)
|sin(2x)|
Dobrze to zrobiłem ?
9 mar 16:33
Gir:
w górę
9 mar 21:23