Funkcja przyporządkowuje
Matejko: Funkcja przyporządkowuje odciętej każdego punktu p należącego do okręgu o równaniu x2−6x+y2=0
jego odległość od środka tego okręgu.
a podaj wzór funkcji f.
b Podaj dziedzine funkcji
9 mar 16:10
Matejko: jak to zrobić?
9 mar 17:26
Matejko: ?
9 mar 19:17
Matejko: proszę o pomoc
9 mar 19:24
PW: Okrąg ma równanie
(x−a)2 + (y−b)2 = r2,
w którym (a,b) to środek okręgu, zaś r − jego promień. Dopóki nie doprowadzimy do takiej
postaci, to nawet nie mamy pewności, czy autor sobie nie żartuje (może to wcale nie jest
okrąg?).
9 mar 19:33
Matejko: ok właśnie skończyłem zadanie dzięki

f(x)=3

i b też mam dzięki
9 mar 19:56