zadanie z ciągów
ehh: Rozwiąż równanie:
lxl + lx+3l + lx+6l + ... + lx+33l = 426
byłabym wdzięczna za pomoc w rozwiązaniu, bo kompletnie nie wiem jak to ugryźć..
9 mar 15:59
Marcin: x=19 lub x=−53
Takie masz odpowiedzi?
9 mar 16:13
Marcin: x=−52, źle przepisałem z zeszytu
9 mar 16:15
ehh: zadanie było podyktowane i niestety nie mam odpowiedzi..: (
9 mar 16:16
Marcin: W sumie nie są potrzebne

Pierwszy przypadek:
Drugi:
9 mar 16:18
ehh: Zastanawia mnie, czy można na pewno powiedzieć, że to jest ciąg arytmetyczny?
9 mar 16:21
Marcin: hmm a dlaczego nie?
9 mar 16:23
ehh: to by oznaczało, że jest stała różnica, a w przypadku wartości bezwzględnej nie będzie to ciąg
geometryczny?
9 mar 16:29
Marcin: W przypadku wartości bezw. masz dwie możliwości:
albo będzie to
x+x+3+x+6+x+9+..+x+33=426
Albo
−x+(−x−3)+(−x−6)+(−x−9)+...+(−x−33)=426
Chyba że się mylę
9 mar 16:34