matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice ciągów
figlarz:
x−1
1) lim x−>O
+
x
x
2) lim x−>4
−
4−x
x−3
3) lim x−>2
−
x
2
−4
x+1
4) lim x−>3
+
x
2
−x−6
9 mar 15:56
figlarz:
Proszę o wytłumaczenie
9 mar 15:57
figlarz:
bardzo proszę
9 mar 16:10
figlarz:
serio, proszę proszę proszę
9 mar 16:41
Krzysiek:
−1
1) masz symbol
0
+
mianownik zmierza do zera po wartościach dodatnich (zmierzasz z prawej strony do zera, możesz sobie narysować prostą y=x i sprawdzić )
−1
więc całość zmierza do : [
]=[−1*(+
∞
)]=−
∞
0
+
resztę spróbuj Sam.
9 mar 18:22