oblicz pole i obwód prostopadłościanu
KasiaChan:

Mam problem z pewnym zadankiem.
A mianowicie:
Oblicz Pc i V prostopadłościanu, gdy przekątna jest nachylona do płaszczyzny podstawy o
krawędziach 3cm i 6cm pod kątem 30 stopni.
No więc rysuję sobie prostopadłościan.
wiem że krawędzie podstawy mają 3cm i 6cm więc muszę sobie wyliczyć d.
Używam w tym celu twierdzenia pitagorasa
a
2+b
2=d
2
3
2+6
2=d
2
9+36=d
2
d=3
√5
I teraz używamy funkcji tryg.
mamy 30 stopni więc będziemy mieć.
I tu się zacinam i nie wiem co dalej.
Jeśli ktoś mógłby mi pomóc, potrzebuję tego zadania na wtorek.