Różnowartościowość i monotoniczność funkcji.
Justyna: 1)Udowodnij monotoniczność dla x∊(−
∞;−2) oraz x∊(−2;
∞)
2)Sprawdź różnowartościowość
3)Czy funkcja jest monotoniczna w swojej dziedzinie?
28 paź 22:50
godzio187: x
1−x
2>0
| | 3x1−1 | | 3x2−1 | | (3x1−1)(x2+2) | |
f(x1)−f(x2)= |
| − |
| = |
| − |
| | x1+2 | | x2+2 | | (x1+2)(x2+2) | |
| | (3x2−1)(x1+2) | | (3x1−1)(x2+2)−(3x2−1)(x1+2) | |
|
| = |
| |
| | (x2+2)(x1+2) | | (x1+2)(x2+2) | |
| | 3x1x2 + 6x1 − x2 − 2 − 3x1x2 − 6x2 +x1 +2 | |
= |
| =
|
| | (x1+2)(x2+2) | |
| 6x1 − 6x2 + x1 − x2 | | 6(x1−x2) + x1−x2 | |
| = |
| jest |
| (x1+2)(x2+2) | | x1x2+2(x1+x2) | |
monotoniczne tylko nie powiem ci czy malejaca czy rosnaca bo nie jestem pewien dołu, góra jest
dodatnia
28 paź 23:10
godzio187: b)x1≠x2
f(x1)−f(x2)≠0
6 * ( wyrażenie dodatnie) + wyrazenie dodatnie
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2(x1+x2) ≠ 0
28 paź 23:16
godzio187: czyli funkcja jet różno wartościowa
28 paź 23:17
godzio187: różnowartościowa*
28 paź 23:17