ciągi.proszę o pomoc.
magda.: Wyrazami ciągu arytmetycznego (an) o pierwszym wyrazie a1=1 są kolejne liczby naturalne, które
przy dzieleniu przez 4 dają resztę 1. Ile początkowych wyrazów tego ciągu trzeba dodać aby
otrzymać liczbę 276?
9 mar 15:42
ICSP: a
1 = 1
a
2 = 5
a
3 = 9
.
.
.
a
n = 4n − 3
| | a1 + an | |
Sn = |
| * n (n ∊ N+) |
| | 2 | |
276 = (2n − 1) * n
n = 12
Należy dodać 12 początkowych wyrazów ciągu.
9 mar 15:47
magda.: Dziekuje
9 mar 15:56
magda.: To ta delta ma wyjść √2208
9 mar 15:58
ICSP: Δ = 2209
√Δ = 47
9 mar 16:02
magda.: O nie widocznie popelnilam same błedy rachunkowe
9 mar 16:03