matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz stosunek
Magda:
Oblicz stosunek objętości kuli do objętości sześcianu : a) opisanego na tej kuli b) wpisanego w tę kulę Nawet za bardzo nie wiem jak by to miało wyglądać... Z góry bardzo dziękuje za pomoc..
9 mar 15:40
dero2005:
a) D = a
√
3
D
√
3
R
k
=
= a
2
2
V
s
= a
3
4
V
k
=
πr
3
= πa
3
3
V
k
πa
3
=
= π
V
s
a
3
9 mar 17:40
dero2005:
a
R
k
=
2
V
s
= a
3
4
a
3
π
V
k
= R
k
3
*
π =
3
6
V
k
a
3
π
6
π
=
=
V
s
a
3
6
9 mar 17:47
dero2005:
korekta do postu 7:40
4
a
3
√
3
π
V
k
=
πR
k
3
=
3
2
V
k
√
3
=
π
V
s
2
9 mar 17:51
Magda:
dziękuje bardzo
9 mar 17:52
Magda:
dlaczego R=a/2 ?
9 mar 17:58
Magda:
aaa już wiem
9 mar 17:59