granica ciągu, funkcja odwrotna
Atashi: Hej, pomógłby mi ktoś z dwoma przykładami? W pierwszym trzeba znaleźć funkcję odwrotną do f(x)
= x
3 − 3x
2 + 3x + 27
Drugie zadanie to obliczyć granicę ciągu
lim(n dąży do nieskończoności) = (
√n2 + n −
4√n4 + 1)
Z góry dziękuję
9 mar 15:10
Atashi: Jakby ktoś umiał to jeszcze proszę o wytłumaczenie co dalej zrobić jeśli w granicy ciągu wyszło
mi lim(n→
∞) =(n
2+1)*2n*(2n−1) bo nie wiem co z tym dalej zrobić
9 mar 15:15
ICSP: 1. f(x) = x
3 − 3x
2 + 3x + 27 = (x−1)
3 + 28
Dalej bez problemów
2. a
4 − b
4 = (a−b) * (a+b)(a
2 + b
2)
stąd mamy :
| | a4 − b4 | |
a − b = |
| |
| | (a+b)(a2 + b2) | |
Dalej również nie powinno być nie powinno być problemów.
9 mar 15:17
ICSP: trzecie = ∞*∞*∞ = ∞
9 mar 15:17
Atashi: dziękuję za pomoc

a w tym trzecim ma wyjść 1/4 więc nie może być nieskończoność
9 mar 15:35
9 mar 15:36
Atashi: to może ja coś poknociłam przy rozwiązywaniu bo na początku wyglądała tak: lim [(n
2 + 1)*(2n −
1)!] / [(2n + 1)!+1]
Przepraszam, męczyłam się, ale nie umiem zrobić tego ułamka
9 mar 15:49
ICSP: | (n2 + 1) * (2n − 1)! | | (n2 + 1) * (2n − 1)! | |
| = |
| |
| (2n + 1)! + 1 | | (2n−1)! * 2n * (2n+1) + 1 | |
=
| | n2 + 1 | |
= |
| = |
| | | | 1 | | 2n * (2n + 1) + |
| | | | (2n − 1)! | |
| |
| | 1 + 0 | |
| → |
| = |
| | 1 | | 1 | | 2 * (2 + |
| ) + |
| | | | n | | n2(2n − 1)! | |
| | | |
9 mar 16:00
Atashi: dziękuję bardzo!

a mogłabym jeszcze prosić o wytłumaczenie dlaczego ta silnia zniknęła z
licznika i pojawiła się w mianowniku? Bo tego nie rozumiem jeszcze
9 mar 16:49
ICSP:
dlaczego n zniknęło z licznika i pojawiło się w mianowniku ?
9 mar 16:55
Atashi: Może jestem tępa, ale nie mogę tego zrozumieć..
9 mar 17:32
Atashi: Dobra, już wiem!

Dzięki
9 mar 17:49