Zadanie z parametrem - u.równań
Mati: Zadanie z parametrem... Nie rozumiem zbyt odpowiedzi...może źle coś robię? Proszę o pomoc.
| | ⎧ | mx+(2m+1)y=m | |
| Dla jakich wartości parametru m (m∊R) układ równań | ⎩ | −x+my=2m | jest oznaczony i
|
spełnia go para liczb nieujemnych.
obliczyłem i wyszło mi stosując metodę wyznacznikową: W=m
2+2m+1; W
x= −3m
2−2m; W
y= 2m
2+m
Układ jest oznaczony, gdy W≠0
W≠0 ⇔ m
2+2m+1≠0
Δ=0
x
0= −1
Czyli W≠−1
x=
WxW= m(3m+2)=0
y=
WyW= m(−2m−1)=0
czyli z x wychodzi m≥0 i m≥
−23
czyli z y wychodzi m≥0 i m≤
−12
Końcowa odpowiedź ma wyjść m∊<
−23,
−12> U {0}
Nie rozumiem... 0 jest przecież ≥0, nie wszystko mi się też pokrywa na osi

Dziękuję za sprawdzenie i ewentualną pomoc
ICSP: | | Wx | | −3m2 − 2m | |
x = |
| = |
| |
| | W | | m2 + 2m + 1 | |
zatem
| | 2 | |
x ≥ 0 ⇒ m * (3m + 2) ≤ 0 ⇒ m ∊ [− |
| ; 0 ] |
| | 3 | |
| | 1 | |
y ≥ 0 ⇒ * m * (2m + 1) ≥ 0 ⇒ m ∊ (− ∞ ; − |
| ] ∪ [ 0 ; + ∞) |
| | 2 | |
Uwaga: Nierówności x ≥ 0 i y ≥ 0 są rozpatrywane dla m ≠ −1, zatem przemnożenie przez
(m+1)
2 które wykonałem w pamięci jest prawidłowe.
iloczyn tych dwóch przypadków daje odp.