witam, Czy ktoś może mi wytłumaczyć, o co chodzi w drugiej części zadania, które poniżej
przedstawię.
Rozpatrujemy trapezy równoramienne, w których jedna z podstaw jest 3 razy dłuższa od drugiej
oraz suma długości podstaw i wysokości jest równa 24 cm.
a) wyznacz długości boków trapezu, wiedząc, że jego pole jest równe 64cm2
b) wyznacz długości boków trapezu, który ma największe pole. Oblicz to pole.
b = x − górna podstawa
a = 3x − dolna podstawa
h= 24−4x
Co do litery a) to wyszło mi, że z równania −4x2 + 24x − 32 = 0
I przypadek − górna podstawa to 4 cm, dolna 12 cm, ramię 4√5, h =8 albo
II przypadek − górna podstawa to 2 cm, dolna 6 cm, h= 16, ramię 2√65
| −b | ||
No i teraz litera b) mam obliczyć największe pole. Obliczyłem xw = | , które się | |
| 2a |
| −Δ | ||
Ale dlaczego nie liczę tutaj yw = | ? | |
| 4a |