.
Piotr 10: Kąty w trójącie maja miary: α ; 2α ; 4α.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Wykaż, że długości boków a,b, c, tego trójkąta spełniają równość |
| − |
| − |
| =0. |
| | a | | b | | c | |
Jakaś mała podpowiedź ?
Kąty tworza ciąg geometryczny, zbytnio nie mam po co wyznaczać alfa, bo przydki kąt wychodzi
9 mar 14:52
Piotr 10: Tw. sinusów próbować ?lub tw cos?
9 mar 14:54
Ajtek:
Było robione niedawno, poszukaj.
9 mar 15:02
Mila:
Ja liczyłam z konkretnym kątem:
| | π | |
α= |
| , tw. sinusów. Trzeba zauważyć, że sin3α=sin4α |
| | 7 | |
9 mar 15:48
Piotr 10: Właśnie do tego też doszedłem na początku, że
Miara trzeciego kąta to
1800 − (α+2α)=1800 − 3α
A więc sin(1800−3α)=sin3α
A więc sin3α=sin4α
9 mar 15:52
Piotr 10: Bardzo trudne te zadania z matury próbnej z Pazdro teraz były dla mnie : /
9 mar 15:53
Mila:
To prawda, są trudne. Tam nie masz wskazówki albo klucza?
Nie chcę pisać, jeśli tam będzie rozwiązanie takie jak moje.
9 mar 15:55
Piotr 10: Mam, ale wpierw próbuję samemu zrobić. Mam nadzieję, że w maju będzie niźszy poziom.
9 mar 15:58
Mila:
Na pewno będą zadania łatwiejsze. W razie trudności mogę Ci napisać.
9 mar 16:00
Piotr 10: Ok, jak coś napiszę
9 mar 16:01