Karolina: Uzasadnij, że jeżeli liczba naturalna jest kwadratem innej liczby naturalnej, to ma
nieparzystą liczbę dzielników.
11 paź 17:48
b.: Powiedzmy, że ta liczba x jest kwadratem liczby p1a1*p2a2*...*pnan,
gdzie pi są (parami różnymi) liczbami pierwszymi.
Wówczas x = p12a1*p22a2*...*pn2an.
Jakie są dzielniki x? Są postaci
p1b1*p2b2*...*pnbn,
gdzie bi ≤ 2ai. Każdy wykładnik możemy więc wybrać na (2ai+1) sposobów,
więc łącznie wyborów (czyli dzielników x) jest
(2a1+1)(2a2+1)*...*(2an+1)
czyli nieparzysta liczba.
11 paź 18:05
Karolina: dzięki za pomoc ale nie bardzo rozumiem. nie da się tego jakoś prościej? jestem w I gim.
i jak dam takie rozwiązanie to będą wiedzieli że to nie ja.
12 paź 10:28
b.: No wiesz, wydaje mi się, że to jest po prostu trudne zadanie jak na I gimn.
Spróbuj może na przykładach, ale tak, żeby dzielniki były wypisane w systematyczny
sposób. Np.
36=(2*3)2,
dzielniki: 20, 21, 22; 20*3, 21*3, 22*3; 20*32, 21*32, 22*32.
Przykład 2.
144=(22*3)2;
dzielniki:
20, 21, 22,23,24;
20*3, 21*3, 22*3,23*3, 24*3;
20*32, 21*32, 22*32,23*32,24*32.
Przykład 3:
302 = (2*3*5)2
dzielniki:
(...)
12 paź 11:38
Karolina: dzięki. to już lepsze
12 paź 18:37
baasiaa95: no ja też mam to zadanie ..
ale to trzeba uzasadnic a nie przykłady
24 paź 18:33
UlA: je tez potrzebuje pomocy (4przyklady i uzasadnienie)
2 lis 12:04
x: Jeśli ten kwadrat oznaczmy jako n2, to dla każdego x, które dzieli n2, to istnieje też
całkowite y = n2/x. Czyli liczba dzielników jest parzysta. Ale zaraz zaraz... n policzyliśmy
2 razy (n2/n=n). Zatem od liczby dzielników odejmujemy 1 i otrzymujemy liczbę nieparzystą.
5 wrz 21:01