wzory
Hania =): Proszę pomozcie.!
Musze doprowadzic podane rownania do postaci albo y= 1/x albo −2/x
a) y= x+1
−−−−−−
x−1
b) y= 2x+1
−−−−−−−
x−1
c) y= x−1
−−−−−−
x+1
Poproszę całe działania.!
28 paź 22:42
godzio187: a)
| | x−1+2 | | x−1 | | 2 | | 2 | |
y= |
| = |
| + |
| = 1+ |
| da się łatwiej zapisać? |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
28 paź 22:51
godzio187: a wsumie da
| | 2 | | 2 | | 2 | |
1+ |
| =1+ |
| −2=−1+ |
| |
| | x−1 | | x | | x | |
28 paź 22:52
godzio187: 3 można analogicznie zrobić,
b)
| 2(x−1) | | 3 | | 3 | | 3 | |
| + |
| =2+ |
| −3=−1+ |
| nie da się inacze chyba że są jakieś sposoby |
| x−1 | | x−1 | | x | | x | |
których nie znam
28 paź 22:56
Hania =): dziekuje

a pozostałe?;>
28 paź 22:57
28 paź 22:58
b.: post z 22:51 jest poprawny, ale z 22:52 nie

przecież
| | 2 | | 2 | |
|
| to nie to samo co |
| −2 ! |
| | x−1 | | x | |
z 22:56 podobnie niepoprawny (początek jest ok, ale dalej już nie)
28 paź 23:08