Dla jakich wartości parametru p (x-3)[x^2-2(2p+1)x+(p+2)^2] równanie ma dwa różn
kott: Dla jakich wartości parametru p równanie (x−3)[x2−2(2p+1)x+(p+2)2] ma dwa różne rozwiązania
9 mar 13:43
J: Nie ma równania, ale zakładam ,że = 0
Skoro masz już jeden pierwiastek x = 3, to trójmian musi mieć jeden pierwiastek,Δ = 0
9 mar 13:45
Godzio:
Δ = 0 i x ≠ 3 lub Δ > 0 i x1 = 3
9 mar 13:45
Kaja: jednym z rozwiązań jest x=3. zatem trójmian w nawiasie kwadratowym musi mieć jedno rozwiązanie
| | b | |
różne od 3. czyli Δ=0 i − |
| ≠3 |
| | 2a | |
9 mar 13:46
J: Racja "Godzio"
9 mar 13:48
Godzio:
9 mar 13:48
kott: Dziękuję serdecznie za pomoc. Mam tylko jeszcze jedno pytanie. Bo wartość parametru p wyszła mi
inna niż w odpowiedzi.
Mi wyszło tak:
Δ=12{p}2−12
Więc z zał. Δ=0 i x≠3
p=1 i p0≠1
p∊zbioru pustego
z zał. Δ>0 i x1=3
p>1 i p=1 lub p=7
p=7
Czyli p=7
Według odpowiedzi wynik powinien wyjść p∊{−1,7}
Gdzie zrobiłam błąd?
9 mar 15:11
kott: A dobrze już widzę mój błąd

.
9 mar 15:17
xd: To sie moze podziel z nami?
25 maj 22:13
lubiewpusi: dalej czekam
28 sty 22:44
123: Chcę się tylko upewnić, czy jeśli do przypadku 1° dam warunek x0 ≠ 3,
zamiast −b/2a ≠ 3 tylko f(3) ≠ 0 to czy też to jest zawsze poprawne?
Gdyż dla 1 zapisu wyjdzie p ≠ 1 natomiast w drugim p ≠ 1 ale też p ≠ 7,
tak samo innych zadaniach tego typu, czasami wychodzi dla zapisu −b/2a ≠ od np 1,
parametr różny od na przykład 2 a dla f(1) ≠ 0 wychodzi m € R, co prawda nie wpływa to na
przedział parametru z
danego przypadku po wzięciu koniunkcji z deltą = 0, lecz chciałbym się upewnić że jest to
równoważny zapis.
Co gdyby wyszło np z warunku ∆ = 0, p = 10 a np dla −b/2a ≠ 3 wyszłoby p ≠ 10 natomiast dla
f(3) ≠ 0 wyszłoby p ≠ 2 więc dla 1 zapisu
byłby zbiór pusty, dla którego warunki zadania są spełnione natomiast dla 2 zapisu wyszłoby p =
10?
Chyba że tak się nie może zdarzyć
3 paź 22:13
I'm back:
f(3) ≠ 0 nie jest wystarczające (chyba że dokładamy Δ = 0, ale wtedy p≠7 nam nie wyskoczy)
Twoje dalsze dywagacje są pozbawione sensu i nie mają przełożenia na stan faktyczny.
"co gdyby wyszło..." <−−− tak zwyczajnie wyjść nie może.
f(3) ≠ 0 daje nam parametry p dla którego jedno z miejsc zerowych (niekoniecznie jedyne) jest
równe x=3, skoro przy założeniu że ma to być jedyne miejsce zerowe wyszło nam dla p=10 (i te
wartość odrzucamy) to dla warunku bardziej ogólnego czyli f(3) ≠ 0 także nam wyjdzie ta sama
wartość parametru i możliwe że jeszcze inne (które mają miejsce gdy mamy dwa miejsca zerowe, w
tym jedno z nich jest równe x=3)
4 paź 00:53
123: No dobra, ale w jednym zadaniu wychodzi dla warunku f(0) ≠ 3 np m ≠ 2 natomiast dla
x0 ≠ 3 wychodzi m € R, więc nie wychodzi ta sama wartość − jakby przedział dla warunku f(0) ≠
3
jest węższy
4 paź 05:19
123: Albo w jeszcze innym zadaniu wychodzi dla x
0 ≠ od na przykład 2, m ≠ 1 natomiast dla
f(0) ≠ 3, m ≠ 7 i obliczenia są na 100% poprawne

, więc też uważam jak ty ale dlaczego
dla niektórych przypadków jest jednak inaczej?
4 paź 05:22
123: "f(3) ≠ 0 nie jest wystarczające (chyba że dokładamy Δ = 0, ale wtedy p≠7 nam nie wyskoczy)"
Przecież dokładnie o tym pisałem wczoraj i miałem na myśli że potrzebna jest ∆ = 0,
No i właśnie tak jak w tym zadaniu z tego postu, skoro. ∆ = 0 dla p = 1 a z drugiego warunki
wychodzi
p ≠ 1 lub p ≠ 7 to akurat i tak wyjdzie zbiór pusty
4 paź 05:34
123: Odnośnie mojego postu o 5:19 to po prostu jestem śpiący i faktycznie dobrze jest, bo wychodzi
ta
dodatkowa wartość parametru jakby dla x0 ≠ 3 mamy m € R + dla f(0) ≠ 3 jakaś jeszcze jedna
wartość
parametru, lecz zastanawia mnie jeszcze odpowiedź na post o 5:22
4 paź 06:22
I'm back:
Zacznijmy od tego że jaki niby jest związek pomiędzy x
0 ≠ 3 z f(0) ≠ 3

Odpowiedź brzmi
ŻADEN

Jakby było sprawdzane x
0 ≠ 3 oraz f(3) ≠ 0 to jeszcze bym to zrozumiał.
4 paź 07:19
123: Oczywiście w każdym chodziło mi o f(3) ≠ 0!
4 paź 07:23
I'm back:
A o co w ogóle Ci chodzi w wypowiedź z 5.22? Co ma jedno do drugiego?
Może zamiast teoretyzować pokaż przykład, pokaz obliczenia i przede wszystkim pokaż co liczysz,
po co liczysz i co chcesz uzyskać.
4 paź 07:23
I'm back:
No to wypowiedzi 5:22 po co masz x0 ≠ 2 i porównujesz do f(3)≠0? Co ma pies do ptaka?
4 paź 07:24
123: Missclik − więc prosiłbym o odpowiedź na tamten post + jeszcze mam pytanie, zatem dobrze myślę,
że nie może się zdarzyć
tak, że np ( zmyślam ) dla ∆ = 0 wyszłoby m = 6, dla x0 ≠ 3 wyszłoby m ≠ 2 ( więc mamy
rozwiązanie przypadku
dla m = 6 )
natomiast dla f(3) ≠ 0 wyszłoby m ≠ 2 oraz ta jeszcze jedna wartość m ≠ 6 która odrzucałaby tą
wartość parametru z warunku
z delty ∆ = 0 gdybyśmy zapisali w ten sposób ten warunek?
I stąd wniosek że można to zamiennie "zawsze" stosować
4 paź 07:29
123: "No to wypowiedzi 5:22 po co masz x0 ≠ 2 i porównujesz do f(3)≠0? Co ma pies do ptaka?"
Też się pomyliłem, chodziło mi o x0 ≠ 2 i f(2) ≠ 0 i stąd wychodzą dwie różne wartości
parametru,
dla pierwszego zapisu x0 ≠ 2 wychodzi np m ≠ 1 natomiast dla f(2) ≠ 0 inna wartość parametru
niż ≠ 1
4 paź 07:31
wredulus_pospolitus:
załóżmy (hipotetycznie) że:
1) z warunku f(3) ≠ 0 wychodzi nam: m ≠ 2 i m ≠ 6
2) z warunku Δ = 0 wychodzi nam: m = 6
tak więc z (2) mamy, że dla m = 6 mamy Δ=0 (czyli mamy jedno miejsce zerowe funkcji),
natomiast z (1) mamy, że dla m = 6 funkcja ma miejsce zerowe w x
0 = 3
związku z tym −−> z tych dwóch warunków wynika, że miejsce zerowe x
0 = 3 dla parametru m = 6
jest jedynym miejscem zerowym.
Co chcesz zamiennie zastosować?
| | b | |
f(3) ≠ 0 ∧ Δ = 0 zamiennie z − |
| ≠ 3 ∧ Δ = 0 |
| | 2a | |
tak ... te
zestawy warunków możesz stosować zamiennie
jednak warunek:
| | b | |
f(3) ≠ 0 nie znaczy to samo co − |
| ≠ 3 czy tam jak pisałeś/−aś: xo ≠ 3 (co |
| | 2a | |
jest konsekwencją prawego zestawu warunków)
4 paź 15:11
123: " f(3) ≠ 0 nie znaczy to samo co −b/2a " to to wiem, ale w takich warunkach że równanie ma
mieć albo
jedno rozwiązanie różne od 3 lub dwa z czego jedno jest równe 3 można zapisać, w taki sposób że
pierwszy przypadek
na dwa sposoby:
1°
∆ = 0
x0 ≠ 3 bądź f(3) ≠ 0
Oraz
2°
∆ > 0
f(3) = 0 ( tylko w taki sposób drugi warunek, bo pisząc zamiast f(3) ≠ 0 tylko x0 ≠ 3
zawężamy warunek co jest niepoprawne i nie ma sensu logicznego )
A odnośnie mojego posta dzisiaj z rana, tak więc tak jak pisałem nie może wyjść tak, że np
delta, ∆ = 0 <=> m = 5, natomiast dla warunku drugiego
zapisanego jako x0 ≠ 3 → −b/2a ≠ 3 wyszłoby m ≠3,
więc warunki zadania są spełnione dla m = 5, natomiast dla warunku drugiego zapisanego jako
f(3) ≠ 0 wyszłaby ta wartość co dla x0 czyli m ≠ 3 oraz ta inna wartość na przykład m ≠ 5 co
by sprowadzało przypadek jako sprzeczny / niemożliwy, prawda?
4 paź 21:13
wredulus_pospolitus:
"f(3) = 0 ( tylko w taki sposób drugi warunek, bo pisząc zamiast f(3) ≠ 0 tylko x
0 ≠ 3
zawężamy warunek co jest niepoprawne i nie ma sensu logicznego )"
co?
Nie ... w drugim przypadku (dla Δ>0) piszemy f(3) = 0 dlatego ... że łatwiej jest obliczyć
wartość funkcji w x=3 niż sprawdzić jakie miejsca zerowe (pierwiastki) będą i kiedy to będzie
3
| | b | |
ależ przecież − |
| ≠ 3 nie jest równoznaczne z x o ≠ 3  o czym pisałem o 15:11 |
| | 2a | |

pierwsze wskazuje na pierwszą współrzędną wierzchołka paraboli, drugie mówi nam o tym jaka jest
współrzędna miejsca zerowego funkcji.
To są dwie różne rzeczy
4 paź 22:16
wredulus_pospolitus:
Wybacz ... ale zacznijmy od początku − JASNO i konkretnie napisz o co Ci chodzi. podaj
KONKRETNY przykład i podaj JASNE i KONKRETNE pytania.
Szczerze mówiąc − to już nie mam pojęcia o co Ci właściwie chodzi
4 paź 22:18
123:
pierwsze wskazuje na pierwszą współrzędną wierzchołka paraboli, drugie mówi nam o tym jaka jest
współrzędna miejsca zerowego funkcji.
−b/2a jest to również wzór na miejsce zerowe funkcji kwadratowej gdy ∆ = 0, więc teraz ty
piszesz brednie i nie wiem o czym mówisz
Więc x
0 = −b/2a
Tak więc mam tutaj pytanie nawet z tegorocznej matury rozszerzonej z czerwca
https://arkusze.pl/matura-matematyka-2021-czerwiec-poziom-rozszerzony/#google_vignette
Dla x
0 ≠ 3 otrzymamy wartość parametru m ≠ 5 z równania −m+1/2 ≠ 3, natomiast
z f(3) ≠ 0, mamy m ≠ 3/2 i m ≠ −2/3 ( więc nie mamy oprócz wartości odrzuconej z warunku x
0 ≠
3
i jakiejś innej jak pisał @I'm back )
I też tutaj się zastanawiam dlaczego przyjęli przypadek ∆ = 0 i x
1 ≠ 3 skoro powinno być
∆ = 0 i x
0 ≠ 3 czyli −b/2a ≠ 3 lub inaczej zapisane f(3) ≠ 0 , tzn dlaczego akurat przyjęli że
x
1 ≠ 3? )
A ogólnie jeszcze raz napiszę o co mi chodzi, czy można zamiennie stosować warunki dla
przypadku
∆ = 0
x
0 ≠ 2, czyli −b/2a ≠ 2 albo zamiast tego zapisać f(2) ≠ 0 i stąd otrzymamy zawsze wartość
parametru, tak jak napisał @I'm back
Odnośnie warunków x
0 ≠ 2 i f(2) ≠ 2 to
f(2) ≠ 0 daje nam parametry p dla którego jedno z miejsc zerowych (niekoniecznie jedyne) jest
różne x=2, skoro przy założeniu że ma to być jedyne miejsce zerowe, to dla warunku bardziej
ogólnego czyli f(2) ≠ 0 także nam wyjdzie ta sama
wartość parametru i możliwe że jeszcze inne (które mają miejsce gdy mamy dwa miejsca zerowe, w
tym jedno z nich jest równe x=2)
5 paź 17:02
Mila:
Chodzi Ci o zadanie 12 ?
5 paź 17:17
123: Tak
5 paź 17:28
123: O kojarzę Ciebie Mila, może pomoglabyś rozwiać te wątpliwości? Prosiłbym o dokładną odpowiedź,
tylko najpierw
przeczytaj wszystkie posty
5 paź 17:29
123: W razie czego przesyłam wszystko razem a jednym poście napisane trochę innymi słowami
Jeśli nigdzie nie zrobiłem literówki
Załóżmy, żeby jakieś równanie miało 2 rozwiązania, to równanie też załóżmy oznaczone jako (3)*
któro jest kwadratowe ma mieć albo
1. Przypadek jedno rozwiązanie dwukrotne i jest ono różne od np −3
lub 2. Przypadek dwa różne rozwiązania z czego jedno jest równe −3 a drugie jakieś inne.
Jeśli zapiszemy że
1°
∆ = 0
f(−3) ≠ 0
2°
∆ > 0
f(−3) = 0
To czy np w pierwszym przypadku drugi warunek jest równoważny x
0 ≠ −3 ? Bo niby taki zapis
jest równoważny i tak nam mówiła Pani na lekcji, ale rozwiązując drugi warunek jako f(−3) ≠ 0
otrzymujemy m ≠ 2, a jeśli zastąpimy to jako x
0 ≠ −3, czyli to jest równe −b/2a ≠ −3 stąd
−1≠3 czyli m € R, ( sama ostateczna wartość parametru i tak wyjdzie taka sama w tym przypadku
m = −3 )
dla pierwszego warunku: ∆ = 0 <=> m = −3, więc nie ma to wpływu na wartość parametru m dla
której warunki zadania da spełnione )
Albo w innym zadaniu dla takich samych warunków dla zapisu
f(2) ≠ 0 wyjdzie m ≠ −1, a dla x
0 ( bo w tym przypadku równanie ma jedno rozwiązanie ( delta
= 0 ) ) wyjdzie np −b/2a ≠ 2 <=> m ≠ −4 , co też co prawda nie wpływa na wartość parametru m
dla tego przypadku, bo np dla pierwszego warunku ( zmyślam, bo dokładnej wartości nie pamiętam
ale to nie ma tutaj znaczenia i np ∆ = 0 <=> m = 10 , ale jednak nie daje mi to spokoju czy
tak można to zapisywać.
Bo jeśli ( nie wiem czy tak się może zdarzyć, bo *podobnie* jest w zadaniu maturalnym które
opiszę poniżej i dam link ) że ∆ byłaby równa 0 <=> m = 5, a z zapisu f(3) ≠ 0 wyszłoby
m ≠ 5 oraz inna wartość a dla zapisu x
0 ≠3 <=> m ≠ jakiejś innej wartości niż 5, na przykład
m ≠ 7 to dla 1 zapisu wartościami m dla których warunki zadania są spełnione byłby zbiór
pusty a dla drugiego zapisu m = 5 , ****do tego będzie odwołanie na sam koniec postu
Żeby to lepiej pokazać, tak więc mam tutaj pytanie nawet z tegorocznej matury rozszerzonej z
czerwca
https://arkusze.pl/matura-matematyka-2021-czerwiec-poziom-rozszerzony/#google_vignette
Dla x
0 ≠ 3 otrzymamy wartość parametru m ≠ 5 z równania −m+1/2 ≠ 3 natomiast
z f(3) ≠ 0, mamy m ≠ 3/2 i m ≠ −2/3 ( więc nie mamy oprócz wartości odrzuconej z
warunku x
0 ≠ 3
i jakiejś innej dodatkowej ze względu na dwa miejsca zerowe co napiszę poniżej ****)
I też tutaj się zastanawiam dlaczego przyjęli przypadek ∆ = 0 i x
1 ≠ 3 skoro powinno być
∆ = 0
x
0 ≠ 3 czyli −b/2a ≠ 3 lub inaczej zapisane jako
f(3) ≠ 0 tzn dlaczego akurat przyjęli drugi warunek jako
x
1 ≠ 3 ? )
**** ogólnie jeszcze raz napiszę o co mi chodzi, czy można zamiennie stosować warunki dla
przypadku
∆ = 0
x
0 ≠ 2 czyli −b/2a ≠ 2 albo zamiast tego zapisać f(2) ≠ 0 i stąd otrzymamy zawsze wartość
parametru, tak jak w zdaniu poniżej
f(2) ≠ 0
daje nam wartości parametru dla których jedno z miejsc zerowych (niekoniecznie jedyne) jest
różne od "2", skoro przy założeniu że ma to być jedyne miejsce zerowe, to dla warunku bardziej
ogólnego czyli f(2) ≠ 0 także nam wyjdzie ta sama
wartość parametru i możliwe że jeszcze inna (które mają miejsce gdy mamy dwa miejsca zerowe, w
tym jedno z nich jest równe, x = 2
5 paź 17:58
I'm back:
@123 − na całość odpisze wieczorem, ale już widzę błąd logiczny
f(3) ≠ 0 znaczy dokładnie to samo co zapis x
0 ≠ 3
Ale zapis x
0 ≠ 3 nie znaczy tego samego co zapis − b/2a ≠ 3
5 paź 18:11
Mila:

1) Zadanie:
Dla jakich wartości parametru p równanie:
(*) (x−3)[x
2−2(2p+1)x+(p+2)
2] =0 ma dwa różne rozwiązania
x−3=0 lub x
2−2(2p+1)x+(p+2)
2=0
2)
Dla jakich wartości parametru m równanie :
(x−3)*(x
2+(m−1)x−(m
2+2m) )=0
ma dokładnie dwa rozwiązania.
| | 2 | | 1 | | 3 | |
W tym zadaniu jest odp. m∊{− |
| , |
| , |
| } |
| | 3 | | 5 | | 2 | |
============================================
Ad 1) x=3 jeden z pierwiastków
a) Sprawdzamy jaką wartość ma p gdy x=3 jest rozwiązaniem równania
x
2−2(2p+1)x+(p+2)
2=0
9−2(2p+1)*3+(p+2)
2=0
p=1 lub p=7
b) sprawdzamy jaki jest drugi pierwiastek
p=1
x
2−2*3x+9=0
x
2−6x+9=0
(x−3)
2=0 czyli x
1= x
2=x
3=3
równanie (*) ma jedno rozwiązanie ( ilustracja niebieska)
zatem p≠1
c) p=7
x
2−2(14+1)x+81=0
x
2−30x+81=0
x=3 lub x=27
Pasuje.
dla p=7 mamy dwa rozwiązania.
x
1=x
2=3 oraz x
3=27
2.2
Δ=4(2p+1)
2−4(p+2)
2
Δ=12p
2−12
12(p
2−1)=0
p=1 lub p=−1
p=1 nie odpowiada nam (patrz pkt (b))
sprawdzamy p=−1
x
2+2x+1=0
(x+1)
2=0
x=−1 dołączając x=3 mamy dwa rozwiązania
dla x<−1 lub x>1 may dwa różne rozwiązania co daje 3 rozw, równania (*)
==========
odp. p∊{−1,7}
Teraz analizuj rozwiązanie zadania (2)
5 paź 18:47
Pr713 : No dobrze, ale to dobrze zrozumiałem, że jest to równoważne?
f(3) ≠ 0 znaczy dokładnie to samo co zapis x0 ≠ 3
I zapis x0 ≠ 3 znaczy to samo co zapis − b/2a ≠ 3 *w przypadku 1° gdy ∆ = 0 i można to wtedy
stosować zamiennie tzn f(3) ≠ 0 i x0 ≠ 3?
31 paź 08:07