rząd macierzy
macierz: mam znaleźć rząd macierzy i przez działania elementarne dochodzę do macierzy
1 0 2
0 1 5
0 0 4
0 0 −16
0 0 −11
0 0 −14
w rozwiązaniu jest, że rząd równy trzy ale nie wiem jakie wykonać operacje żeby w trzeciej
kolumnie otrzymać jedynke i resztę zer, pomoże ktoś?
9 mar 13:37
Asd: Podaj początkową macierz bo nie wiem która jest która
9 mar 13:47
macierz: tą macierz tworzą wektory b1=[1,−2,3,0,4,5] b2=[0,1,−2,3,1,1] b3=[2,1,0,−1,2,1] czyli tworzę
macierz
1 0 2
−2 1 1
3 −2 0
0 3 −1
4 1 2
5 1 1
i po dochodzę do macierzy jak wyżej, tylko jaką operacje wykonać dalej?
9 mar 16:58
Trivial:
Eliminuj.
w
4 ← w
4 + 16w
3
w
5 ← w
5 + 11w
3
w
6 ← w
6 + 14w
3
w
2 ← w
2 − 5w
3
w
1 ← w
1 − 2w
3
9 mar 17:04
macierz: a nie w3 czasem 1/4w3 ?
9 mar 17:08
Trivial: | | 1 | |
Miało być w3 ← |
| w 3 na początku.  |
| | 4 | |
9 mar 17:08
macierz: ok to by się zgadzało

dzięki za pomoc
9 mar 17:10
Asd: Rząd tutaj wyniesie 3
9 mar 17:13