Ciągi
Blue: | | 1 | | 1 | | 1 | |
Wykaż, że jeśli liczby |
| , |
| , |
| tworzą ciąg arytmetyczny, to również |
| | x+y | | z+z | | y+z | |
liczby : x
2, y
2, z
2 tworzą ciąg arytmetyczny.
9 mar 13:22
bezendu: Było już 50 razy to poszukaj sobie
9 mar 13:25
Blue: taa, ciekawe, gdzie mam to znaleźć −.−
9 mar 13:46
Godzio:
| | 2 | | 1 | | 1 | |
Wiesz, że |
| = |
| + |
| |
| | x + z | | x + y | | y + z | |
A masz pokazać, że
2y
2 = x
2 + y
2
No to w czym problem ? Przekształcaj pierwsze równanie
(przekształcenie polega na pomnożeniu wszystkiego przez (x + z)(x + y)(y + z) i wymnożeniu,
wyjdzie Ci dokładnie to co w drugim równaniu)
9 mar 13:48
Blue: ok, dzięki
9 mar 14:02
Blue: Wyszło mi 4y2 +2xz=x2 +2yz+z2 po wymnożeniu.....
9 mar 14:11