Równania i nierówności
Adrian: Mam pewien problem z pierwiastkiem w nierówności: (x2 − 9) (x+ √2 ) (2−x) >0
i nie mam pojęcia co zrobić z 8x w równaniu : 2(3x−1) + x(x+3)=8x
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć co z tym zrobić?
Z góry dziękuję.
9 mar 13:14
J:
Doprecyzuj pytanie do nierówności.
Wykonaj działania i przenieś 8x na lewą stronę
9 mar 13:23
Kaja: (x−3)(x+3)(x+√2)(2−x)>0
x1=3 x2=−3 x3=−√2 x4=2
teraz zaznacz te pierwiastki na osi narysuj wykres i odczytaj rozwiązania
9 mar 13:24
Kaja: 2(3x−1)+x(x+3)−8x=0
6x−2+x2+3x−8x=0
x2+x−2=0
dalej rozwiąż
9 mar 13:25
Adrian: Ale co z tym 8x się dalej dzieje? Mam je przyrównać do 0?
A co do nierówności ,to nie wiem jak tego pierwiastka się pozbyć ,czy wystarczy jak napiszę ,że
x=−√2 ?
9 mar 13:26
Adrian: Dzięki Kaja

Myślałem ,że to coś bardziej skomplikowanego ,a nie wpadłem na najprostsze
rozwiązanie.
9 mar 13:28
J: Już Ci
Kaja wszystko pokazała

Witaj
Kaja
9 mar 13:28
Kaja: co do tego 8x , to po prostu "przenosisz" je na drugą stronę (ale musisz pamiętać żeby wtedy
zmienić znak na przeciwny). wtedy po prawej stronie równości "nic " ci nie zostaje czyli zero
9 mar 13:30
Kaja: Witaj J
9 mar 13:30
Kaja: a jesli chodzi o nierówność, to aby wyznaczyć pierwiastki tej lewej strony , po prostu
przyrównujesz każdy z nawiasów do zera, czyli min. x+√2=0. stąd x=−√2. możesz to
oczywiście w pamięci policzyć.
9 mar 13:32