hmmmm
pppp: Uzasadnij, że dla każdej liczby naturalnej nieparzystej k liczb k3−k jest podzielna przez
24.
9 mar 13:12
pppp: k3−k=k(k−1)(k+1) i co dalej ? jaki kom
9 mar 13:13
ICSP: a jak możesz zapisać liczbę nieparzysta k ?
9 mar 13:16
pppp: hmm liczbę nieparzysta k można zapisać 2k+1 bo przy dzieleniu na 2 daje reszte 1
9 mar 13:21
ICSP: k = 2m + 1 gdzie m ∊ C
teraz podstaw to i kombinuj.
9 mar 13:22
pppp: wiadomo ,że 2m i 2m+2 2 kolejne liczby parzyste wiec podzielne przez 8 a co dalej
9 mar 13:30
ICSP: 2m , (2m+1) , (2m+2) to trzy kolejne liczby naturalne zatem ?
9 mar 13:31
pppp: 2m ( 2m + 1 ) ( 2m + 2 ) − pierwsza i trzecia liczba są parzyste więc jedna z nich dzieli
sie przez 2 a druga przez 4 , dowolne trzy kolejne liczby naturalne są podzielne przez 3
stąd wynika, że iloczn dzieli sie przez 2· 4 ·3 = 24 dobrze bo nie wiem czy sie nie
pomyliłam
9 mar 13:39
ICSP: wygląda dobrze.
9 mar 13:42
pppp: dziękujee
9 mar 13:49
Marcin:
(2m+1)
3−(2m+1)
8m
3+12m
2+6m+1−2m−1
8m
3+12m
2+4m
9 mar 13:54
ICSP: ?
9 mar 13:55
Marcin: Cześć ICSP. Nie można tak?
9 mar 14:07
55: można ;
9 mar 14:10
ICSP: a jaka jest definicja podzielności ?
9 mar 14:10
Marcin: Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Przedstawiłem k3−k (gdzie k, to 2m+1) w postaci 24*(cośl)
9 mar 14:14
ICSP: to dlaczego liczba 5 nie jest podzielna przez 3 skoro
Przedstawiłem liczbę 5 jako liczbę 3 * coś
Zatem według ciebie liczba 5 powinna być podzielna przez 3
Stąd moje pytanie :
Kiedy liczba a jest podzielna przez liczbę b
9 mar 14:16
Marcin: 'coś' musi być liczbą całkowitą?
9 mar 14:25
ICSP: i teraz rozmawiamy

Postaraj się uratować swoje rozwiązanie.
9 mar 14:26
Marcin: 4m(2m+1)(m+1), coś mi daje sprowadzenie do tego?
9 mar 14:39
ICSP: wróciłeś do początku
9 mar 15:12
Marcin: Czyli co proponujesz?
9 mar 16:55