Równania trygonometryczne
Kamix: Równanka trygonometryczne:
Mam problem z wyznaczaniem drugiego rozwiązania równania, dla przykładu:
| | 5π | |
Ale w odpowiedziach oprócz tego wyniku mam też |
| +kπ, k∊ℂ, więc jak go otrzymać? Dodam, |
| | 12 | |
że zależy mi na sposobie rozwiązania algebraicznym.
9 mar 12:53
zawodus: | | π | |
x= |
| +2kπ lub x=(π−π6) +2kπ |
| | 6 | |
zapomniałeś o drugim typie rozwiązań.
9 mar 12:55
Kamix: A okey, faktycznie zapomniałem, o odejmowaniu od π w drugim typie rozwiązań... A taki przykład:
| | 4kπ | |
x= |
| , a wynik mam inny... |
| | 5 | |
9 mar 13:02
Ajtek:
sinx przyjmuje wartość 0 co kπ

.
9 mar 13:03
J: | | 5 | |
Pominąłeś rozwiązania: |
| x = π + 2kπ = (2k +1)π |
| | 2 | |
9 mar 13:05
Kamix: Aaaa ale błąd... Miałem styczność z równaniami trygonometrycznymi dwa lata temu także wiele się
pozapominało... A takie równanie, bo nie mam pojęcia:
tg
2x=1
| | π | |
Wiem, że tg przyjmuje wartość 1 dla |
| , ale co dalej? |
| | 4 | |
9 mar 13:06
J: ⇔ tgx = 1 lub tgx = −1
9 mar 13:07
Ajtek:
tg
2x=1 ⇒ tgx=1 lub tgx=−1
9 mar 13:07
J: tg(−α) = − tgα
9 mar 13:09
Kamix: Ale wstyd... Dzięki Panowie ; )
9 mar 13:09
Kamix: Jak rozwiązać taki typ równania:
cos
2x−sinxcosx=1
I nie wiem co dalej....
9 mar 13:17
Kamix: A już wiem, należy zamienić cos2x=1−sin2x
9 mar 13:21