| 2cosα | ||
Wykaż, że skala podobieństwa trójkątów ABC i ANM jest równa | ||
| 1+cos2α |
| 2x | ||
Trójkąty podobne ANM i ABC z cechy (kkk) o skali podobieństwa k= | ||
| |MN| |
| |MD| | ||
W ΔMBD : | = cosα ⇒ |MD|=x*cosα | |
| x |
| x | x | |||
i w ΔNCD : | =cosα ⇒ |DN|= | |||
| |DN| | cosα |
| 2x | |||||||||||
to: k= | = ..... dokończ | ||||||||||
|
"szuflady" :
niech |DM|=b, |DN|=c dla uproszczenia zapisu,
to
| |AC| | 2x | 2*xc | 2*xc | |||||
k= | = | = | = | = | ||||
| |MN| | c+b | 1+bc | 1+bx*xc |
| 2cosα | 2cosα | |||
= | = | c.n.w. . ... | ||
| 1+cosα*cosα | 1+cos2α |