calka
abc: 2xln2
prosilbym o rozwiaazania tej calki bo nie daje rady po podtswieniu
9 mar 12:08
fx: 2xln2 = (2x)'
9 mar 12:10
abc: tylko jezeli mizna to prosilbym krok po kroku bo nie moge tego zrobic a chce to zrozumiec
9 mar 12:10
abc: bralem tak i mi wychodza jakies herezje
9 mar 12:10
fx: Herezje?
Znasz definicję całki nieoznaczonej?
∫φ(x)dx = Φ(x)+C ⇔[Φ(x)+C]' = f(x)
Stąd
∫2xln2 = Φ(x)+C ⇔ (Φ(x)+C)' = 2xln2
Stąd całką jest rodzina funkcji, której pochodna jest równa 2xln2.
Znany jest powszechnie wzór na pochodną funkcji Ax = AxlnA, stąd od razu widać, że szukaną
rodzina funkcji jest 2x+C.
9 mar 12:14