wielomiany
ketii: Dane s a wielomiany W(x) = x
6 + 2x
3 + 1 oraz P(x)= (x
4+1)(x
2+x+1). Wskaż zdanie prawdziwe.
A. stopień wielomianu P(x) jest większy od stopnia wielomianu W(x).
B.wielomian w(x) ma wiecej pierwiastków niz wielomian P(x)
C.oba wielomiany maja tyle samo pierwiastków
D.wielomian P(x) ma iwecej pierwiastków niż wielomian W(x).
prosze o wyjasnienie w jaki sposób sprawdzić który z tych wielomianów ma wiecej pierwiastków

Nie wiem jak sie za to zabrać
9 mar 12:06
ketii: Bardzo proszę o pomoc
9 mar 12:10
ketii: jest tu jakiś dobrodziej który mi pomoże?
9 mar 12:20
razor: W(x) = x6 + 2x3 + 1 = (x3 + 1)2 − brak pierwiastków
P(x) = (x4 + 1)(x2 + x + 1)
x4 + 1 nie ma pierwiastków, x2 + x + 1 − wychodzi delta ujemna, więc też nie ma pierwiastków
Zatem oba wielomiany nie mają żadnych pierwiastków, co z tego wynika?
9 mar 12:35
razor: Wyżej jest błąd oczywiście (x3 + 1)2 ma pierwiastek równy x = −1
9 mar 12:36
zawodus: że nie umiesz rozwiązywać równać niestety
9 mar 12:37
zawodus: teraz ok
9 mar 12:37