213
qu: przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość d i tworzy z podstawą kąt α .
Oblicz pole powierzchni bocznej graniastosłupa.
Wychodzi mi 2√2 sinα d2
w odp jest jeszcze cosα do tego
h=sinα*d
a= d/√2
h*a*4
nie wiem gdzie mam błąd
9 mar 12:03
omi:
| | | |
H= d*sinα , |
| = cosα ⇒ a=2√2*d*cosα |
| | d | |
P
b=4aH=..
9 mar 12:08
qu: z jakiej zależności to a wyliczyleś?
9 mar 12:20
qu:
a mi wyszło d √2 / 2
9 mar 12:25
zawodus: a jest źle policzone.
9 mar 12:29
zawodus:

| | √2dcosα | |
p=a√2 ⇒ dcosα=a√2 ⇒a= |
| |
| | 2 | |
P
b=4*a*h
9 mar 12:35
qu: elegancki rysunek, teraz to widze, dzięki
9 mar 12:40
zawodus: starałem się

dzięki
9 mar 12:41
omi:
U mnie chochlik namieszał ,
qu powinien to sam zauważyć
9 mar 12:52