wielomiany
soltys: wyznacz wartosc parametru m (m e R) dla ktorej rownanie x4−3mx2−4m2+4=0 ma 3 rozne
rozwiazania. dla znalezionj wartosci parametru m rozwiaz nierownosc x4−3mx2−4m2+4>=0
9 mar 11:19
Ajtek:
x2=t, t≥0 i:
t1=0 i t2>0 lub t1>0 i t2=0
9 mar 12:33
soltys: a dlaczego jedno ma byc rowne zeru a drugie dodatnie?
9 mar 13:09
J: Bo w sumie masz otrzymać trzy rózne rozwiązania.
9 mar 13:10
Ajtek:
Mają być 3 różne.
Gdy t1 i t2>0 to otrzymasz 4 różne pierwiastki po podstawieniu do x2=t.
9 mar 13:11
soltys: t1=(3m−25m2+16)/2
t2= (25m2+3m−16)/2
i co dalej?
9 mar 13:43
soltys: ...
9 mar 13:51
Ajtek:
Rozpatrujesz warunki podane wyżej.
9 mar 14:14
mus: a poprawne są warunki, że:
Δ>0
t1+t2>0
t1*t2=0 ?
9 mar 15:18
Ajtek:
Tak.
9 mar 15:29