1
qu: Oblicz miarę kąta nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy w ostrosłupie prawidłowym
trójkątnym, w którym ściana boczna tworzy z podstawą kąt 600
9 mar 11:11
omi:
Za mało danych!
9 mar 12:02
qu: jest tyle ile trzeba
9 mar 12:03
qu: jak się za to zabrać ?
9 mar 12:41
zawodus: chwila
9 mar 12:41
zawodus: jaką masz odpowiedź?
| | 3 | |
mnie wyszło, że tgα= |
| , co pozwala na podanie kąta w przybliżeniu. |
| | 2 | |
9 mar 12:47
qu: ok 41 stopni
9 mar 12:49
zawodus: ale mogłem się walnąć w rachunkach
9 mar 12:49
Trivial:

α = 60
o. Znajdź x.
9 mar 12:50
zawodus: Czyli wszystko się zgadza
9 mar 12:51
zawodus: Witam
Trivial 
wyręczyłeś mnie z rysunkiem
9 mar 12:52
Trivial:
Rozwiązanie jak widać trywialne.
| | h | | 1 | | h | | 1 | | √3 | |
tgx = |
| = |
| * |
| = |
| tgα = |
| |
| | 2y | | 2 | | y | | 2 | | 2 | |
9 mar 12:53
Trivial: Witaj.
9 mar 12:53