pomocy !!
Pomoc : Na jaki procent klient wpłaci do banku kwotę 21 586 zł , jeśli po 3 miesiącach mógł wypłacić 22
145 zł ?
28 paź 22:22
godzio187: 21 586 * x% +21 586=22 145
559=215,86x
x≈2,6
2,6%
28 paź 22:25
AROB: Zadanie nie jest precyzyjne.
Założyć należy, że kwota wpłacona została na lokatę 3−miesięczną z oprocentowaniem rocznym p.
Wtedy, korzystając ze wzoru na procent składany, mamy:
| | p/4 | |
Kn = K (1 + |
| )n , gdzie Kn − kwota wypłacona po 3 mies. |
| | 100 | |
K − kwota wpłacona
p − oprocentowanie roczne
p/4 − procent kwartalny
n − ilość kwartałów
| | p/4 | |
22145 = 21586(1 + |
| )1 |
| | 100 | |
p = 400 * 0,025 = 10
Odp. Klient wpłaci kwotę na 10 %.
29 paź 00:37
AROB: Dobranoc
Eto i
Bogdanie.
29 paź 01:01
Bogdan:
Pa pa
29 paź 01:14