logarytmy
Nnn: Wykaż, że jeżeli a należy do R+, b należy do R+ \ {1} i c należy do R+ to
alogbc=clogba
9 mar 11:10
Nnn: Bylabym bardzo wdzieczna za pomoc, gdyz nie mam pojecia jak rozwiazac to zadanie
9 mar 11:11
Tadeusz:
zmień podstawy logarytmów
9 mar 11:16
Nnn: moge prosic o rozpisanie ?
9 mar 11:26
omi:
logbc=x ⇒ bx=c
P=ax , L= (bx)logba= blogbax= ax =P
9 mar 11:47
Tadeusz:
lewa strona
| | logac | |
logbc= |
| =logac*logba |
| | logab | |
teraz lewa strona to:
a
logac*logba=c
logba
... i wszystko jasne
dla Ciebie do analizy czy muszę robić jakieś założenia dla a −
9 mar 11:51
Nnn: dziekuje, tyle wystarczy
9 mar 12:55