Matura
Hajtowy:

Maturalne zadanie...
Wyznacz równanie okręgu przechodzącego przez punkt A = (2,1) i stycznego do obu osi układu
współrzędnych. Rozważ wszystkie przypadki.
Narysowałem to sobie
9 mar 10:47
Hajtowy: Sformułowanie "Rozważ wszystkie przypadki" daje mi wiele do myślenia...
(x−1)2+(y−1)2=1
To by był ten okrąg
9 mar 10:48
Hajtowy: Jeżeli okrąg ma być styczny do obu osi układu, to środek musi leżeć na prostej y=x
Ale nie widzę tutaj drugiej, trzeciej możliwości
9 mar 10:50
5-latek: tez wydaje mi sie ze to napisano dla zmylki
9 mar 10:55
Tadeusz:

a taka?
9 mar 10:58
Hajtowy: (x−5)
2+(y−5)
2=25?
9 mar 11:03
5-latek: Taka Tadek istnieje
9 mar 11:03
Tadeusz:
−
9 mar 11:10