proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań, trochę ciągów, trochę innych rzeczy
Agata: bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań
1. W trapezie równoramiennym krótsza podstawa ma długość 3 cm, przekątna ma 12 cm, a wysokość
jest równa 6 cm. Oblicz pole tego trapezu.
2. α, β, γ oznaczają kąty trójkąta, zaś a, b, c długości przeciwległych boków. Rozwiąż ten
trójkąt, wiedząc, że a= 4
√3, b=4, α=60 stopni.
| | n+3 | |
3. Zbadaj monotoniczność ciągu an= |
| |
| | 2n | |
| | 1 | | 1 | |
4.W pewnym ciągu arytmetycznym a1= 3 |
| i r= |
| |
| | 2 | | 3 | |
| | 1 | |
a) Którym wyrazem ciągu jest liczba 14 |
| ? |
| | 6 | |
b) Sprawdź, czy liczba 102 jest wyrazem tego ciągu.
| | 5n | |
5. Dany jest ciąg geometryczny określony wzorem ogólnym an= |
| . Wyraz drugi i czwarty |
| | 3 | |
tego ciągu są odpowiednio trzecim i jedenastym wyrazem pewnego ciągu arytmetycznego (bn). Suma
ilu początkowych wyrazów tego ciągu (bn) est równa 1150?
6. Dany jest trójkąt prostokątny o bokach długości 3 cm, 4 cm i 5 cm. Oblicz długości odcinków,
na które dwusieczna kąta prostego dzieli przeciwprostokątną.
7. Pole trapezu wynosi 224 cm
2, zaś wysokość trapezu jest o 2 cm większa od długości odcinka
łączącego środki boków nierównoległych trapezu. Oblicz długość podstaw tego trapezu, wiedząc
że och różnica wynosi 6 cm.
9 mar 09:41
5-latek: Zadanie nr 6
zastosuj twierdzenie o dwusiecznej kata wewnetrznego
9 mar 09:49
5-latek: Zadanie nr 3 zbadaj roznice an+1−an
9 mar 09:52
Godzio:
Zad. 1
Z twierdzenia PItagorasa:
(b − x)
2 + 6
2 = 12
2 ⇒ (b − x)
2 + 36 = 144 ⇒ (b − x)
2 = 108 ⇒ b − x = 6
√3
| | b − a | |
b − |
| = 6√3 ⇒ 2b − (b − 3) = 12√3 ⇒ b + 3 = 12√3 ⇒ b = 12√3 − 3 |
| | 2 | |
| | a + b | | 3 + 12√3 − 3 | |
P = |
| * h = |
| * 6 = 36√3 |
| | 2 | | 2 | |
Zad. 2
Z twierdzenia sinusów:
| 4√3 | | 4 | | √3 | | 1 | | 1 | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ sinβ = |
| |
| sin60o | | sinβ | | | | sinβ | | 2 | |
β = 30
o ⇒ γ = 90
o ⇒ jest to trójkąt prostokątny więc:
a
2 + b
2 = c
2 ⇒ 48 + 16 = c
2 ⇒ c = 8
Zad. 3
| | 7 | | 1 | | 1 | | 21 | | 1 | | 2 | |
an = a1 + (n − 1) * r = |
| + |
| n − |
| = |
| + |
| n − |
| |
| | 2 | | 3 | | 3 | | 6 | | 3 | | 6 | |
| | 1 | | 19 | | 1 | | 85 | |
an = |
| n + |
| = 14 |
| = |
| |
| | 3 | | 6 | | 6 | | 6 | |
n = 33
Jest to 33 wyraz
a
n = 102 / * 6 ⇒ 2n + 19 = 612 ⇒ 2n = 593 −− liczba nieparzysta, więc n nie jest liczbą
naturalną, stąd nie jest to wyraz ciągu
9 mar 09:54
Godzio:
Zad. 3 to
Zad. 4
9 mar 09:55
5-latek: Tylko to miala byc pomoc a nie gotowce .
9 mar 10:07
Agata: Jestem na studiach gdzie nie uczę się już matematyki i mi to do niczego nie jest potrzebne. Te
zadania są dla mojego brata który dokształca się w technikum uzupełniającym, zależy mu na
nowym zawodzie nie na maturze , którą już ma także gotowce mile widziane
9 mar 10:21
X:
Demoralizacja.
9 mar 16:15
Mila:
I dlatego 5−latku pomagajmy kapryśnemu nieco Radkowi, bo on chce się nauczyc.
Będzie w przyszłości uczciwym obywatelem.
9 mar 16:19
Agata: | | c | | d | |
W zadaniu 6 po zastosowaniu tego twierdzenia wychodzi |
| = |
| i co dalej z tym? |
| | 3 | | 4 | |
9 mar 16:44