Proszę o wytlumaczenie :)
Ewelinka;*: Proszę o wytlumaczenie

Jak należy rozwiązywania równanie wielomianowe z parametrem.
Kiedy dać taki argument a kiedy taki? Proszę o wytlumaczenie w prosty sposób
nr 1
Dla jakich wartości parametru p ( p ∊ R ) równanie ( x+1][x
2+(p+2)x+(p−1)
2] = 0
ma tylko jedno rozwiązanie
nr 2
Dla jakich wartości parametru p ( p ∊ R ) równanie (x−3)[x
2−2x(2p+1)x + (p+2)
2]
ma dwa rózne rozwiązania
Proszę wytlumaczyć na 2 przykladach

dziekuje!
9 mar 07:56
Saizou :
nr. 1
( x+1][x2+(p+2)x+(p−1)2] = 0
x+1=0 x2+(p+2)x+(p−1)2=0
x=−1
(jest to pierwiastek niezależny od parametru p, wiec już mamy jeden pierwiastek), zatem
równanie
x2+(p+2)x+(p−1)2=0 .....(jakie byś dała warunki? )
9 mar 08:30
Janek191:
z.2
( x − 3)*[ x2 − 2 x*( 2p + 1) x + ( p + 2)2]
x1 = 3
Jaki warunek misi być dla II równania, by miało tylko jeden pierwiastek różny od x1 ?
9 mar 08:47
Ewelinka;*: Δ = 0 ?
9 mar 09:05
Saizou : dla którego zadania?
9 mar 09:07
5-latek: Δ=0 do ktorego zadania ?
i powiedz kiedy rownanie kwadratowe nie ma rozwiazan ?
9 mar 09:10
5-latek: Czesc Saizou

Nie odpoczywasz przed matura ?
9 mar 09:11
Saizou : Cześć
5−latek odpoczywam, a do matury jeszcze mnóstwo czasu
9 mar 09:14
Ewelinka;*: Do 1 zadania
Δ =0
9 mar 09:17
Ewelinka;*: rownanie kwadratowe nie ma rozwiazan kiedy nie ma pierwiastkow
9 mar 09:18
Ewelinka;*: Δ < 0
9 mar 09:18
Saizou : ale to nie wystarczy....
trzeba rozpatrzeć 2 wersje
9 mar 09:19
5-latek: Nie bede Cie tutaj meczyl ale rozwiaz rownanie
| | 1 | |
logsinxcosx sinx*logsinxcosx cosx= |
| |
| | 4 | |
9 mar 09:19
Ewelinka;*: Saizou, to wrócmy do 1 zadania
x2+(p+2)x+(p−1)2=0
Wyszedł nam x=−1 −> czyli ten pierwiastek nie jest uwzględniany?
Δ =0, to będziemy miec I pierwiastek
zgodne z ma tylko jedno rozwiązanie.
9 mar 09:22
5-latek: Skoro mial byc Saizou to niech on CI pomoze

)
9 mar 09:24
Ewelinka;*: 5− latek Ciebie tez proszę
9 mar 09:25
Ewelinka;*: Jeżeli chodzi o zadania 2
x1 = 3
Więc
[ x2 − 2 x*( 2p + 1) x + ( p + 2)2]
Δ > 0
Czyli wyjdą 2 pierwiastki lecz 1 musi być rózny od 3?
tak?
9 mar 09:32
Saizou :
wyszedł x=−1
zatem mamy już 1 pierwiastek (z treści ma być tylko jeden )
zatem równanie
x2+(p+2)x+(p−1)2=0
mam nie mieć pierwiastków lub mieć jeden podwójny x=−1
9 mar 09:33
Ewelinka;*: Δ <0
Δ = 0
rozpatrujemy 2 warunki tak?
9 mar 09:38
Saizou :
tak, a przy Δ=0
f(x)=x2+(p+2)x+(p−1)2
f(−1)=0
9 mar 09:42