Funkcja liniowa
Damian: Wykres funkcji liniowej f przechodzi przez punkty A i B, gdzie A =(1,6) i B=(−3,−2).
Rozwiąż równanie f[f(x)]=2x+10.
Wiem, że f(x)=2x+4 ale nie mam zielonego pojęcia co dalej.
9 mar 02:10
ICSP: f(x) = 2x + 4
f(f(x)) = 2x + 10
f(2x + 4) = 2x + 10
2 * (2x + 4) + 4 = 2x + 10
Dalej bez problemów.
9 mar 02:15
Damian: A mógłbyś powiedzieć skąd sie wzieło to 2 * (2x + 4) + 4 ? Jakiś wzór czy coś?
9 mar 02:20
ICSP: Jest wzór. Sam go przecież napisałeś : f(x) = 2x +4
f(f(x) = f(2x + 4) − zwykłe podstawienie. Nie ma czego tłumaczyć
f(2x + 4) = 2 * (2x + 4) + 4
Znowu podstawienie. Tylko zamiast x podstawiam 2x + 4
9 mar 02:31
Damian: Okej już rozumiem. Dzięki wielkie
9 mar 02:37